Den här hemsidan använder cookies för att garantera att du får den bästa tänkbara upplevelsen när du besöker webbplatsen. Se vår integritetspolicy för mer information om det här. För att godkänna användningen av icke-essentiella cookies, vänligen klicka "Jag håller med"
För att upplyfta denna månad har INCLUSIVERSE fokuserat på att plocka fram olika berättelser om hur det är att vara svart i Sverige. Vi har sökt flera svarta personer, allt från kändisar till okända människor, för att dela med sig om sin erfarenhet som svart i Sverige.
Vissa vågade inte hoppa på tåget, vissa hoppade av tåget i rädsla för konsekvenser när det gäller antisvart rasism. Här är de åtta modiga finalisterna som tog det hela vägen till lansering!
Läs om deras erfarenheter nedan.
Ruthie Semere
Entreprenör och coach med eritreansk bakgrund, som växte upp i Tensta men fann större möjligheter i London.
Efter en framgångsrik karriär inom mediebranschen kände hon att det var dags för en förändring och flyttade tillbaka till Sverige, där hon mötte utmaningar kring inkludering och identitet.
Trots motgångar och diskriminering i den svenska film- och tv-branschen, där roller ofta var begränsade för icke-vita skådespelare, lyckades han bana sin egen väg genom hårt arbete och egenproduktion.
Idag är han skådespelare, producent och engagerad mentor och förespråkare för ökad representation inom svensk film och scenkonst.
Redan i skolan mötte hon misstro och begränsningar kopplade till normer i Sverige, trots att hon hade unika erfarenheter och kunskaper. När hon som tonåring flyttade till Zimbabwe och Kenya förändrades hennes syn på Afrika, bortom de stereotyper hon vuxit upp med.
Genom sitt arbete och engagemang strävar hon efter att skapa en bättre framtid för sina barn och andra unga svarta svenskar.
På 90-talet upplevde hon utanförskap men fick en bredare världsbild genom resor. Hon flyttade till London för att studera grafisk design och började sedan arbeta för att utveckla internationella projekt.
Hennes arbete byggde broar mellan den svenska och afrikanska musikscenen.
Han kom till Sverige från Ghana som barn och upplevde en stor kulturkrock, särskilt tystnaden och den annorlunda matkulturen. Under sin uppväxt blev han ofta betraktad som ”exotisk” och möttes av kommentarer om hur bra svenska han pratade.
Han lyfter vikten av att minska okunskapen om svarta människors kompetens och våga ställning mot rasistiska uttryck.
Kom till Sverige från Eritrea, vid 19 års ålder flyttade hon till London där hon studerade. Efter examen fick hon en tjänst i Polen. Hon upplevde både kulturkrockar och nyfikenhet från lokalbefolkningen.
När hon återvände till Sverige märkte hon av bristande mångfald och mikroaggressioner på svenska arbetsplatser.
Han växte upp i Tensta i en miljö präglad av politiskt engagemang, där han tidigt fick insikt i samhällsfrågor och demokrati. Hans erfarenheter av rasism, både i vardagen och inom idrotten, väckte en vilja att förstå och bekämpa antisvart rasism.
Han skrev boken Får man säga Svart? för att belysa rasismens mekanismer och göra komplexa frågor mer tillgängliga.
She is a Nigerian-born writer, moved to the USA at 15 to study IT, later earning a master’s degree and working in tech. A volunteer experience in Fiji sparked her passion for storytelling. After relocating to Sweden, she faced racial and societal challenges but refused to conform, advocating for authenticity and representation.