Varför jag inte alltid våga säga Eid Mubarak!

Susan Hamsis 10 April 2024

Here is the article in English

I många år under Eid perioderna har jag inte vågat öppet säga att jag ska fira Eid. Jag sa att jag skulle umgås med familjen och därför inte kunde vara på ditt eller datt. Jag har aldrig heller vågat ta ledigt från mitt jobb för att fira Eid. 
Någonstans sjupt inne fanns det en rädsla att jag skulle bli dömd. Att jag skulle betraktas som en outsider och inte som en i gänget/gruppen/arbets-teamet. Jag var rädd att folks fördomar och okunskap skulle ställa till det för mig. Så jag undvek att öppet på sociala medier säga Eid Mubarak. 
Den försiktigheten har gjort att jag har byggt upp och levt i en dual-värld. I den ena världen är jag "Susan" som är så västerländsk som möjligt, hon som är så modern och lever livet som Crocodile Dundee med alla sina äventyrsresor. I andra änden har vi "Susan" som gormar och skrattar högt vid middagsbordet under Eid och säger Eid Mubarak. Susan som älskar att gå till Moskén för att det ger ett sånt inre ro. Susan som äter afrikansk mat med händerna och sjunger falskt till Amr Diab.
Jag insåg inte den kostnad jag betalade för att leva i en dual-värld. Vad det verkligen kostade min själ att dölja en bit av mig för att passa in. Det har hämmat mig från så mycket i mitt liv. Det har hämmat mig från att vara mig själv autentiskt, vilket har varit det största priset. 
I dagens, och även gårdagens, polariserade samhälle står muslimer ofta inför en utmaning som är unik för deras tro: att öppet visa sin muslimska identitet i västvärlden. Bakom den välkomnande fasaden av mångfald och tolerans finns en dold verklighet av fördomar och stereotyper som skapar en betungande bördan för många muslimer. I denna artikel utforskar vill jag visa varför vissa muslimer finner det jobbigt att öppet visa sig vara muslimer i västvärlden och de konsekvenser detta kan ha för deras dagliga liv.
En av de främsta anledningarna till varför vissa muslimer känner en känsla av ångest eller tveksamhet när det gäller att öppet visa sin tro i västvärlden är den ökande islamofobin och negativa stereotyper som omger islam och muslimer. Medierapportering som kopplar islam till terrorism och våld, samt politiska retoriker som sprider hat och främlingsfientlighet, skapar en klimat av misstänksamhet och rädsla gentemot muslimer. Som ett resultat upplever många muslimer en konstant känsla av att vara under övervakning eller bedömning av andra, vilket kan göra det svårt att känna sig säker och accepterad.
En annan utmaning för muslimer som lever i västvärlden är den strukturella diskrimineringen och sociala marginaliseringen som de kan möta på grund av sin tro. Studier har visat att muslimer ofta upplever diskriminering på arbetsmarknaden, i utbildningssystemet och i samhället i stort. Denna form av institutionell rasism och islamofobi kan skapa hinder för muslimer att integrera och känna sig fullständigt accepterade i samhället, vilket kan leda till känslor av alienation och förlust av identitet.
För många muslimer kan den personliga och emotionella bördan av att vara en synlig representant för sin tro vara överväldigande. Att ständigt behöva förklara och försvara sin tro, att möta skeptiska blickar och mikroaggressiva kommentarer, är betungande på människors psykiska hälsa och välbefinnande. Många muslimer känner sig tvungna att gömma sin tro eller anpassa sitt beteende för att undvika konflikter eller fördomsfulla frågor, vilket kan leda till en känsla av självförråd och förlust av autenticitet.
Sammanfattningsvis är det tydligt att många muslimer i västvärlden möter betydande utmaningar när det gäller att öppet visa sin tro. Från islamofobi och diskriminering till personlig och emotionell belastning är det viktigt att erkänna och adressera de underliggande faktorerna som skapar dessa utmaningar. Genom att arbeta för ökad medvetenhet, tolerans och inkludering kan vi skapa en mer rättvis och respektfull miljö där alla människor, oavsett tro eller bakgrund, kan känna sig välkomna och accepterade.
I det mångkulturella samhället Sverige är det lätt att anta att alla kan uttrycka sin tro och kultur utan rädsla eller fördomar. Men för många muslimer är verkligheten komplex och ofta besvärlig. Att öppet visa sig som muslim i Sverige kan vara en utmaning som påverkar allt från vardagslivet till yrkeskarriären.
Utöver rädslan för fördomar och diskriminering kan vissa muslimer också känna en inre konflikt kring att balansera sin religiösa identitet med sin identitet som svensk medborgare. Många muslimer i Sverige identifierar sig starkt med både sin religiösa och nationella identitet, men att navigera mellan de två kan vara komplicerat. De kan känna sig pressade att assimilera och anpassa sig till svenska normer och värderingar för att passa in i samhället, samtidigt som de försöker bevara sin religiösa och kulturella arv.
Ytterligare en faktor som kan påverka muslimers förmåga att öppet visa sin religiösa identitet är den negativa mediala representationen av islam och muslimer. Medierapportering som kopplar islam till terrorism och våld kan förstärka stereotyper och skapa en klimat av misstänksamhet och rädsla gentemot muslimer. Detta kan skapa en känsla av skam eller osäkerhet kring att uttrycka sin tro offentligt och kan leda till att muslimer håller sin religiösa identitet privat.

Trots dessa utmaningar finns det också en stark känsla av gemenskap och stolthet bland många muslimer i Sverige. Trots medierapportering som kopplar islam till terrorism och våld kan förstärka stereotyper och skapa en klimat av misstänksamhet och rädsla gentemot muslimer så kämpar många muslimer för att öppet visa sin tro. De kämpar mot fördomar och diskriminering genom att vara synliga och aktiva i samhället. Genom att utbilda och informera om islam och muslimer och främja interkulturell förståelse och tolerans kan vi arbeta mot att skapa ett samhälle där alla kan känna sig välkomna och respekterade, oavsett sin religiösa tro.

Så from the top of my lungs: EID MUBARAKto the whole world!!!